Skip to content

Nordfarm besöker

Bosse och Sofie Åkesson bor fantastiskt vackert i S:t Anna skärgård där de föryngrar gammal skog och restaurerar hagmarker.
Bosse Åkesson med sin Japa 305

Bosse och Sofie Åkesson, Norra Finnö, S:t Anna skärgård
Maskin: Avant 528 och Japa 305

Bosse och Sofie Åkesson bor fantastiskt vackert vid havet i S:t Anna skärgård. Gårdsnamnet Bråtkjusan avslöjar att vi befinner oss i en liten dal mellan branta bergssluttningar. Den oslagbara utsikten över Finnfjärden behöver man uppleva på plats. Och det var längtan efter att både leva och verka vid havet som fick paret att bli skogsägare, när vänner till familjen år 2009 lät stycka av en del av marken på Norra Finnö.

Bosse, som till vardags är både vice VD och logistikchef på Nordfarm, berättar om gården:

– Det här är skogsmark av skärgårdstyp, enar och vresig knotig tall på bergen och mer storvuxen tall och björk i dalarna. Det är gammal skog där vi är igång och föryngrar på vissa håll och restaurerar hagmarker på andra. Vi är ute efter mer solbelysta hagmarker för att gynna gräsväxten men har också rena skogsbeten och förstås strandängar. Innan vi är klara med björnbärssnår, marker, stängsel och byggnader så börjar vi i mindre skala med inhyrda får som betar sommarhalvåret.

På gården används både traktor och grävmaskin, men det är en Avant 528 som står för huvuddelen av maskintiden.

– Avanten är igång en timme eller två varenda dag och vi undrar ofta hur vi klarade oss utan den tidigare. Jämfört med traktorn och grävmaskinen så går Avanten säkert 10 gånger så många timmar i månaden. Jag skulle säga att 98% av arbetet på gården funkar som bäst med 528:an. Det är smidigheten, att komma in och att komma åt. Att ena dagen plocka ut timmer ur skogen för att nästa dag klippa gräset – ja, vi funderar på att köpa ett klippaggregat framöver.

Till sin 528 har de idag valt de mest användbara redskapen – skopa och pallgafflar, men också en grävarm och en timmergrip som fästs på gafflarna. Med parallellföringen lyfter maskinen 950 kg och det har de stor nytta av säger Bosse:

– Det handlar väldigt mycket om att lyfta och att flytta, lyfta timmer till skogsvagnen eller till stockbordet vid vedmaskinen, att köra pallar med vedsäckar eller att använda gafflarna till att lyfta med stroppar. Vi gör också en hel del enklare grävjobb som rörgravar, planteringshål eller som senast när vi schaktade av en stor yta som skulle grusas. Det är väl helt enkelt mångfalden som är det unika med Avanten. Med snöblad till vintern eller som nu när vi ska stängsla och kan komplettera med jordborr.

– Avanten är superlätt att använda, säger Sofie. Det är bara att vrida på nyckeln och redskapen byter man enkelt själv utan behov av muskelkraft. Smidig att köra är den också, och har bra svängradie. Nu kan jag lyfta fram även tyngre stockar och att flytta taggigt björnbärsris med gripen är perfekt. Man får med sig en rejäl hög varje vända. Och Avanten räcker till gott och väl, den har klarat alla tyngre uppdrag galant!

Bosse och Sofie Åkesson med sin Avant 528

På gården står också en Japa 305 vedmaskin och Avanten används ofta till att serva med stockar och att lyfta undan de färdigfyllda vedsäckarna. Det blir både ved för eget husbehov och blandved eller ren björk som säljs lokalt.

– Vedmaskinen har eldrift, hydraulisk inmatning, elevator och stockbord. Största vinsten för oss är att alla på gården kan klyva ved, till och med svärmor, säger Bosse och skrattar.

– Det vi tar ner och inte kan sälja som timmer ger ändå en inkomst till gården. Ett hushålls årsbehov spottar man lätt ut på ett dagsverke. Och allt styrs med en spak och hamnar rätt ner i vedsäcken, otroligt smidigt. Vi gör allt själva och utan maskinerna skulle jag varken orkat med eller hunnit så här långt när jag jobbar ensam på gården i veckorna, berättar Sofie, som dessutom arbetar i lanthandeln i Mon två dagar i veckan.

Finns det något som ni skulle gjort annorlunda nu när ni arbetat med maskinerna under en tid?

– Det är väl att komplettera Avanten med några väl valda redskap. Och så kunde vi valt ett större hjul. Det funkar idag tack vare antislip men man behöver tänka sig för. Med 26×12.00-12 hade vi haft mindre marktryck på gräsmattan och 15 cm högre markfrigång i skogen. Men å andra sidan driver det aningen bättre med de mindre, säger Bosse.

– Efter en heldag vid vedmaskinen så kan jag bli trött i armen och axeln, så en vedmaskin med joystick hade kanske varit den ultimata lösningen. Men idag försöker jag att variera arbetsuppgifterna, säger Sofie.

– Vi är riktigt nöjda med att inte ha hytt till Avanten, konstigt nog. Det känns som att man har bra kontakt med själva arbetet och det är mycket spring in och ut ur maskinen. Kanske att vi skulle valt en L-hytt för väderskydd men vi är riktigt nöjda som det är. Och hade vi haft lite längre avstånd skulle vi valt den snabbare 530. Men i Bråtkjusan har vi just nu precis det vi behöver.

 

Japa 305 har utgått men vi har många andra modeller att välja på. Se alla Japa vedmaskiner och/eller läs mer om Avant 528.

 

Senaste inläggen