OFA – en stark hundraåring som går stadigt och säkert

Sök nedan för att få fram lämplig produkt till din hjuldimension!

OBS! Slirskyddsguiden är under utveckling.
Guiden fungerar inte med Internet Explorer, vissa artiklar saknar därför länk till detaljerad information och bilder. Guiden fungerar idag via mobil med Android.
Alla priser anges exkl moms! 

 

Läs vårt reportage med Terri skogsmaskiner, som tillsammans med OFA och Nordfarm tagit fram kedjor för mindre skogsmaskiner.

 

Nordfarm Maskin AB har byggts upp ifrån grunden med endast ett fåtal produkter i sin begynnelse där slirskydd var en av de allra första produkterna. OFA slirskydd tillverkas i Finska Loimaa mellan Åbo och Tammerfors. Där har man tillverkat kedjor i över 100 år. Fabriken är en av de största tillverkarna av slirskydd till skogsmaskiner i världen. OFA’s slirskydd tillverkas av sätthärdat borstål i både brodd och länk. Hela slitmattan sätthärdas i ugnen och skapar en homogen härdning. Borstålet bidrar även med oslagbar slitstyrka genom hela kedjan. Starkare 100 åring finns inte.

NORDFARM REKOMMENDERAR:

 

 

OFA slirskydd kännetecknas av:

• Enorm slitstyrka
• Perfekt passform
• Maximalt däckskydd
• Säkert grepp

Slirskydd för traktorer, anläggnings- och mindre skogsmaskiner. OFA slirskydd för traktorer, anläggnings- och mindre skogsmaskiner finns för olika användningsområden. Från Tapio 11 som är en suverän skogskedja till EasyOn 5 som är den ultimata transportkedjan och som tål höga hastigheter. Alla kedjor är tillverkade av sätthärdat mikrolegerat borstål för optimal hårdhet och maximal styrka och livslängd.

 

TRAKTORTIPS:

För den som använder sin traktor till lite av varje (utkörning av ved och vindfällen, snöröjning och ”gårdskörning”) är Tapio 9/Eco 9 eller den o-broddade Tapio NK9 bra val. Är det uteslutande skogskörning är Tapio 11 lämpligast. För mer eller mindre heltidskörning i skogen är Twist 11 den optimala kedjan. Skall kedjorna enbart användas till transportkörning och snöröjning av vägar är en ”lättkedja” att föredra. Den har lång livslängd trots hög körhastighet och har en i det närmaste vibrationsfri gång. Dessa kedjor är också mycket smidiga att lägga på och av. EasyOn 5 är den extrema transportkedjan, EasyOn 6.5 är mera all-round.

Anläggningsmaskiner 1-3 TON: Dessa maskiner har oftast hjul med liten diameter och det är oftast trångt mellan däck och ram/skärmar. Då är en 5 mm fyrkantskedja med slitklackar som Grip 5 ett bra val. Loader 6, som är en något grövre kedja, passar också ofta bra.
3-6 TON: Till dessa maskiner är det lämpligt med 8-9 mm grova kedjor. I praktiken är det 8 mm lastbilskedjor eller 9 mm traktorkedjor som är aktuella. Till exempel, en 5 tons lastmaskin med 365/80-20 i stadsmiljö utrustas lämpligen med lastbilskedjan SS-NK 8 eller om den går i tuffare terräng med 9 mm traktorkedjor av typen Tapio NK9. Loader 10 är ett alternativ för de största maskinerna i detta segment.
6 TON och mer: Tapio NK9 och Loader 10 är standardkedjan även för stora och tunga maskiner med en vikt på 20 ton eller mer. Men det kan vara aktuellt med både klenare och kraftigare kedjor. För en lastmaskin som röjer snö på vägar i hög hastighet är EasyOn 6.5 en lämplig kedja och för en maskin som går i besvärlig terräng är Tapio 11HD ett bra alternativ. Är det riktigt besvärligt är 13 eller 16 mm skogskedjor valet. Till mycket stora lastmaskiner i stenbrott är obroddade 16 eller 19 mm kedjor lämpligast.
GRÄVMASKINER: När det är halt på grund av is eller smetig lera gör kedjor på en hjulgrävare en otrolig skillnad. Till breda enkelhjul är obroddade Tapio NK9 eller broddade Tapio 9 lämpliga. Dessa kedjor är även lämpliga till tätt monterade tvillinghjul. Kedjan täcker då tvillinghjulet som om det vore ett brett enkelhjul. En alternativ kedja till tvillinghjul är en asymmetrisk enkelkedja som läggs på ytterhjulen.
TRUCKAR: Till mindre och mellanstora motviktstruckar är Fork en lämplig kedja. Den har en vibrationsfri gång tack vare sitt Z-mönster. Den är obroddad och går därmed även att köra med inomhus. Lifter 6 och Lifter 7 har slitklackar som ger extra bra grepp. Till de större hjuldimensionerna är även 8 mm kedjor lämpliga, till exempel SS-NK 8. Till stora brädgårds- och timmertruckar är 13 mm kedjor lämpliga. Ett smidigt och lagom aggressivt alternativ för dess

a maskiner är obroddade Craftec 13 och Matti W13.

Skotare & skördare
4-9 TON: Till maskiner med 22.5-tumsdäck, eller mindre, är 9-13 mm kedjor lämpliga. Tapio 9 och 11 i HD utförande (svetsade länkar i sidkättingen) är lämpliga kedjor för ”små” skogsmaskiner. Finns det plats mellan däck och ram är 13 mm kedjor ett alternativ om man önskar extra kraftiga kedjor.
9-11 TON: Detta är maskiner som normalt har 600- och 700-22.5 däck. Här är 13 mm kedjor normalt det bästa alternativet. Till 6wd-maskiner som 26.5 tums däck eller större på enkelaxeln är 16 mm kedjor ett alternativ. Till beståndsgående skördare är Tapio 11HD ett populärt val. Är det dock mycket stenig terräng är Protec 13 ett bättre val då denna kedja skyddar däcket bättre mot skador.
12-15 TON: Maskiner som numer oftast har 24.5-tumsdäck eller större. Här passar både 13 och 16 mm kedjor bra. Är det ofta blött och lerigt är 16 mm kedjor att föredra då de under dessa omständigheter ger ett bättre grepp. Till 6wd-skördare är Protec 16/Matti W16 ett bra val till enkelaxeln – suveränt grepp och ett mycket bra däckskydd.
16-20 TON: Till dessa stora maskiner är 16 mm kedjor det normala valet, vilket i praktiken innebär Paragon 16, Protec 16 eller Matti W16.
MARKBEREDARE: Markberedare är krävande maskiner, de väljer inte väg och rullar många km per arbetsdag. En tät kedja med mycket grepp och skydd är kravet. Paragon 16 är den ultimata kedjan för markberedare tillsammans med extremt tätlänkade Matti W16 3ST och Matti W19 3ST.
STENIG OCH BERGIG TERRÄNG: Är terrängen mycket stening och bergig, vilket den ju är i stora delar av Sverige, så är Paragon 16, extremt tätlänkade Matti W16 3ST och Matti W19 3ST de bästa valen. Dessa kedjors kraftiga broddning skyddar kättinglänkarna och ger därmed kedjan en längre livslängd.
ENKLA ATT LÄGGA PÅ OCH AV: Om det är aktuellt att lägga på och av kedjorna ofta är det önskvärt med smidiga kedjor. Craftec 13 och 16 är just sådana kedjor.

Slirskydd för lastbilar
TIPS: Till lastbilar är det 5 mm lättkätting och 8 mm kedjor, med eller utan brodd, som är alternativet. För lastbilar som trafikerar bra vägar är Trac 5 det bästa valet. Det är en lättkätting som tål hög körhastighet samt är mycket smidig att lägga på och av. Dessutom mycket låg vikt. För lastbilar som färdas på mera krävande vägar på landsbygden är en 8 mm kedja ett lämpligt val och då helst en kedja med Z-mönster som den obroddade SS-NK 8 eller den broddade SS+ 8. Dessa kedjor finns även till tvillinghjul. För mycket krävande behov finns den obroddade A8-NK. Denna kedja är lämplig till terränggående fordon, till exempel terrängkranar. Styrkedjor bör ha Z-mönster eller liknande, alltså Trac 5, SS-NK8 eller SS+ 8.

Vi har ett brett sortiment av OFA lastbilskedjor som tillverkas av mikrolegerat borstål. Kedjorna sätthärdas för optimal hårdhet vilket ger maximal slitagestyrka. Lastbilskedjorna finns i olika modeller: den klassiska tvärlänkskedjan (LS), extra tät tvärlänkskedja (LST), Z-mönster (SS) samt tvillingkedjor i form av tvärlänkskedjor (LS/LS) och Z-kedjor (SS/SS). De olika kedjetyperna finns dels som broddade kedjor, då med 8 mm vriden rund länk med dubbla 9 mm broddar, dels som obroddade kedjor, då med 8 mm fyrkantslänk. Dessutom Trac 5 som är en 5 mm sektionskedja med extra slitklackar.

Slirskydd för ATV, truckar och små lastmaskiner

 

För affärsförslag, använd formuläret nedan